UKA FØR PÅSKE

var det endelig på tide med en tur til Frankrike. Opp kl 4.00 for å rekke morraflyet til Nice, via Amsterdam, er som alltid en prøvelse, men herlig når vi kommer fram 11,30. Vi var i rute og rakk toget, der gjestene, Sigrid og Arne, allerede hadde installert seg. Ankomst Les Arcs begynte jakten på drosje. Som vanlig ingen å se på holdeplassen. Etter flere samtaler uten napp, fikk vi tips om et nr til en drosjesentral. Og ikke lenge etterpå kjørte den inn på plass! Mens vi venta kunne vi beundre den vakre blåregnen på togkafeen.

Uka har bydd på varierende vær: regnbyger og sol konkurrerte om herredømme, men da tilpassa vi aktivitetene etter været.

Vi har fått med oss

-> Gåtur til Ch de Berne med deilig lunsj

-> Biltur til Cotignac med spasertur til Notre Dame de Grace, kirken på toppen. Og deretter besøk til grottene med innlagt piknik

-> Fredagsboule med skandinaviske gjengen.

-> Sykkeltur til Flayosc. En gledelig nyhet er at det er asfaltert inni alle tunnelene!

På avreisedagen marsja vi to runder på byfjellet før vi satte gjestene på toget. Takk for nå og velkommen igjen!


FRANSK PÅSKE

I Norge feirer vi påske en hel uke med fri fra onsdag kl 12 til mandag. I Frankrike er kontorer og butikker åpne hele uka. Selve høytiden feires med fri fra lørdag til mandag. En langhelg altså.

I følge den gamle katolske skikken stilnes de franske kirkeklokkene mellom skjærtorsdag kveld og 1. påskedag for å minnes Jesu bortgang. Barna blir fortalt at kirkeklokkene er fløyet til Roma for å bli velsignet av paven. 1. påskedag flyr de tilbake og har med egg som slippes ned i hagene, og klokkene ringer for å glede seg over Jesu oppstandelse.

I Tourtour er det eggfestival hvert år på 1. og 2. påskedag. Vi syklet opp alle bakkene i bra vær, med litt vind. Hele landsbyen er full av egg, kyllinger og høner i papp og plast. På husvegger, i trærne, i rundkjøringene, over alt henger og står dekorasjonene. Her er det mange aktiviteter for barna: eggfotball, eggmaling, eggklatring, konkurranse om beste kykeliky, og ikke minst: chasse aux ouefs, eggjakt. Barna får utdelt en tom eggkartong som de skal fylle med egg de finner, gjemt rundt i landsbyen. Når kartongen er fylt veksles den inn i sjokoladeegg. I Norge leter man etter ett stort egg, her leter man altså etter mange i vanlige størrelser.

Brassband spiller, grillukta svir i nesa, kjempestor omelett lages og selges i deler, og folk koser seg og suser rundt, eller sitter på kafe og tar en kaffe, en «demi», eller et glass vin.

Den store kirken i Lorgues er endelig åpen igjen etter mange års restaurering. Fredag ble det arrangert korsvandring opp alle trappene til St. Ferreol, den lille kirken på toppen av byfjellet. Det var stopp ved alle stasjonene med Jesus lidelseshistorie, med kort tekstlesing og vakker sang.


Lørdag kveld var det messe, og vi satt noen minutter og hørte på tekstlesing og sang mens vi frydet oss over det vakre interiøret.

2. påskedag fikk vi med oss en konsert i den lille kirken Sainte Anne. Konserten var en del av Festival Gloriana, en musikkfest med arrangement i de små kapellene i distriktet. Det var Bach på programmet. En på cello og en på fiolin bytta på å spille. Da konserten var ferdig og applausen la seg, dro de til med ekstranumre, duetter. Det ene etter det andre, til stor begeistring for de frammøtte. Og applausen ville ingen ende ta, for ekstranumrene var det flotteste på hele konserten. Artig og fin opplevelse.

I påska, som i Norge, spiser franskmennene mye eggretter, omeletter og paier. Egg symboliserer at fasten er over, og det er tid for festmat etter fasten.

1. og 2. påskedag samles familiene til store måltider, og lam er brukt i mange påskemåltider, feks lammelår. Til dessert serveres ofte terter, kaker og andre godbiter, gjerne noe med sjokolade.

Vi spiste middag på La Voute med norske venner på påskeaften. Godt og rimelig. Og hyggelig.

SYKKELTURER

er på programmet så sant det er vær til det. Denne uka har vi sykla til:

.. Aups. Vi hadde egentlig tenkt oss på forlengelsen av Euro velo 8 til Sillans, men tok feil vei i rundkjøringen. Det ble mange bakker opp. Premien var lunsj. Og nesten bare nedoverbakker tilbake.

.. Cotignac for å bestille bord til sykkelgjengen og for å lete etter b&b vi skal ligge på siden det ikke er plass til oss på La Licorne. Vi fant det til slutt, men det så veldig lukket ut. Men det blir sikkert bra. Og så ble det piknik på torget før returen via Entrecasteaux, St Antonin.

..Tourtour for å sjekke eggfestivalen. Også mange bakker opp, og det motsatte tilbake.


..Draguignan for å klage på skatten, deretter via «vigne à velo» til Les Arcs, og innom sykkel butikken i Vidauban for å reservere elsykkel.

.. diverse andre kortere ruter

VÆRET

har vært fint denne uka. Vi bytta ut vinterdynene da nattetemperaturene økte fra 4 til 10-13. Dagene tryller fram nesten bare sol og 20 grader. Skikkelig væromslag altså.

Naturen er vakker med lilla Judastrær, blåregn, gule busker, røde valmuer og blå iriser. Vinstokkene står ennå ganske nakne, men noen steder strutter de med ørsmå grønne blader og forsikrer alle at det blir vin i år også.Hjertet fylles med takknemmelighet, samtidig som vi føler avmakt over for det som skjer på Sri Lanka. Over 290 døde så langt. Og tidligere i uka brant det i den franske nasjonalhelligdommen Notre Dane de Paris.

En menneskelig tragedie, og en sterk skadet kirke. Det er en påske vi aldri vil glemme.