To uker seint i august. 30-35 grader. En ettermiddag med lyn og torden og sprutregn. Ellers stor sol hver dag. Varmt. Kjølige netter å sove godt i. Kjølige morgener. Men ingen grunn til engstelse: allerede ved 9- 10 tida bikker termometeret 20! Skikkelig “syden”-varme altså. Herlig!

SYKKELTURER

har derfor for det meste foregått på formiddagen. Etter kl 15 ble det skikkelig varmt! Særlig opp lange bakker. Vi har utforska nye ruter:

– den gamle jernbanelinja helt fra Ch Mentone til Flayosc har nå fått oljegrus og er super å sykle på. Mellom Sauve Claire og Flayosc går turen gjennom tre tunneler. Litt mørkt, litt dårlig dekke der, men du ser alltid lyset i tunnelen!


– pilegrimsruta fra Lorgues til Ch Sainte Roseline. Ca tre km av denne strekningen var sti i skogen med mange steiner, og vi måtte dra syklene opp og ned. Ellers greit dekke. Fin tur!

– ved Ch Sainte Roseline fant vi Vigne à velo som er en nylaga sykkelsti fra Ch Roseline til Les Arcs. Fire km, den skal bli lengre etter hvert

– på gamle tomter: til kysten Saint-Raphaël, Vigne Aubière, Le Thoronet, Entrecasteaux, Salernes, Draguignan, Flayosc, Les Arcs

LORGUES

I juli og august er det mye som skjer i vår lille by. På de to ukene vi har vært her har det vært musikk begge helger til seint på natta! Onsdag fikk vi også med oss kveldsmarkedet. Mye turister, mest franske som fremdeles har ferie. Mye folk og stor stemning!


Etter mange måneder åpna endelig Intermarcheen igjen! Alt er renovert, både ute og inne. Her finner man ferskvaredisk for kjøtt og fisk! Nå åpen nonstop hele dagen. Ikke søndag.

BESØK OG SAMVÆR

Fredagsboulen fikk vi med oss en gang. Mange møtte og tre timer gikk før vinnerne kunne kåres!

Vi har hatt Leif og Rita til grillmat

Apero på Estello med vinsmaking og snacks og pølser.

Vi treffer stadig på kjente når vi er på bytur. Veldig hyggelig!

TO HØYDEPUNKTER

To måltider som går Peter Mayle en høy gang!

– utrolig lunsj hos Carsten og Anita: fem gourmetretter ble fortært gjennom fem timer, med god vin til.

Først kom det en “planke” med charcuterie. Anita advarte: ikke spis dere mette, Carsten har nemlig noen småretter på lur. Det var jaggu godt hun sa. Rett nr 2 var kylling og sopp i en deilig saus. Rett nr. 3 var en velouté med kikkerter. Fantastisk smak. Da tenkte vi: nå må det vel være slutt, og vi foreslo en kikk på årsmøtepapirene til sameiet. Så ble gjort. Så lukta det godt fra ovnen, og da kom det en fiskerett: brandade som er torsk og potetmos og løk, servert i små gryter. Fantastisk! Og ennå var det ikke slutt – måltidet ble avrundet med oster. Jeg sier ikke mer. Det var en stor opplevelse. For en kokk! Vi er lova stambord på restauranten de skal åpne!

– aioli siste fredagen, på kafe/restaurant på torget i Salernes, med Rita og Leif. Den aiolien hadde vi hørt mye om, og den var akkurat så bra som vi trodde!

Først fikk vi aperitiff (etter ønske), deretter aioli: torsk, egg, kreps, blåskjell, grønne bønner, poteter, gulerøtter. Og kruttsterk aioli (hviløksmajones). Det er fredags-tradisjonskost i det landet her. Vin av alle slag, det vi måtte ønske. Deretter ost. Så kom desserten: “kroneis”. Og så var det kaffe og digestif. Mye god mat for penga: 20 euro. Takk for at vi fikk være med! Denne seansen tok bare 3 1/2 time. smiley


Før lunsjen hadde vi sykla via Ch Mentone med innlagt bad i den iskalde pytten i Salernes og skifta svettetøyet til mer passende antrekk.

BELLEVUE

– vi har kjøpt inn nytt blandebatteri til badet – det var så misfarga av kalken. Arne vaktmester har sagt at han kan bytte den. Takk!

– utekrana virker ikke – det kommer ikke noe vann. Dvs to dager før vi dro hjem var den i orden igjen!

– persiennene på det lille stuevinduet, til venstre, funker ikke. For å få det opp og ned må en dra i den mens den andre sveiver. Dette fant vi ut like før hjemtur. Sjekkes opp i oktober

– vinstokken hadde vokst utover hele. Det gikk ikke å få den til å krabbe over vinduet, så den ble skjært helt ned igjen

– tv’en virker ikke: ikke noe bilde, bare tekst. TV-signalene ble visstnok digitale i våres, og teorien er at vi har en analog boks. Vi forsker videre på det i oktober

– stolputene, både inne og ute må skiftes, men vi fant ikke noen som passa. Vi tar en tur til Ikea i oktober

– herlig med basseng i varmen! Bad hver dag. Det er bytta pumpe, og den bråker sjenerende innimellom. Mulig pga varmen

– vi har praktisert utekino: (nrk via kabel fra pc) TV snudd ut mot terrassen, og to tilskuere i gode stoler på utsida. Anbefales!

Mange bøker er lest, mange km er tilbakelagt på sykkel, mange bad, både i havet, i badepytten i Salernes, og i bassenget har kjøla svette kropper – og mange herlige måltider er fortært.


Kort sagt: et praktfult opphold!


Turen hjem gikk greit. Ankomst Torp i 14 grader og opphold, ca kl. 23. Sykkeltur hjem gjennom svarte skogen, og ankomst heimen før midnatt.

Da har vi allerede lista klar for ordne-og-fikse ting i oktober.